Ziua 1
Ziua 1. Bucuresti - Giurgiu - Ruse - Plevna - Sofia - cca.390km Ne intalnim cu insotitorul de grup la intrarea in Parcul Carol, la orele 06.00, ne imbarcam si pornim la orele 06:30 catre destinatia noastra, Sofia, capitala Bulgariei. Prima oprire a facem la Plevna, asezare straveche, datand din Mileniul al V lea I.Hr. Astazi este al III lea oras ca marime al Bulagriei si este cunoscut mai ales pentru rolul important pe care l-a avut in razboiul ruso-turc din 1877-78, pentru eliberarea Bulgariei de sub dominatia otomana. Vom vizita Muzeul Panorama, construit in anul 1977 si dedicat razboiului de independenta. Continuam calatoria spre Sofia, capitala vecinilor nostri. Asezat la poalele muntelui Vitosha, orasul Sofia a fost infiintat in sec. VIII-VII i.e.n. Tracii si ulterior romanii l-au numit Serdika; in perioada bizantina era cunoscut sub denumirea de Triaditza, iar din sec. XV - Sofia. Deviza orasului, inscrisa pe blazonul oficial, este: Creste, dar nu imbatraneste niciodata. Cel mai probabil, numele capitalei vine de la biserica Sf. Sofia, cea mai veche biserica ortodoxa rasariteana din oras. Numeroase legende ii nuanteaza istoria, edificiul de cult fiind construit in timpul domniei imparatului bizantin Iustinian, intre 527 si 565. Sub ocupatia musulmana, aceasta a functionat ca moschee, atasandu-i-se niste minarete. Lucrarile de restaurare au inceput dupa 1900, iar in prezent Sf. Sofia este o biserica in cruce cu trei altare. Vizitam, Catedrala Alexander Nevsky, ridicata in stil neobizantin in perioada 1904 - 1912 pentru a sarbatori eliberarea de sub dominatia otomana, una dintre cele mai mari constructii ortodoxe din lume, cu cea mai bogata colectie de icoane din peninsula Balcanica, al carei interior este decorat cu marmura italiana policroma. Urmeaza, Teatrul National (numit Ivan Vazov), ridicat in onoarea eroului national bulgar cu acelasi nume. Este cel mai mare si cel mai vechi teatru din Bulgaria, cu o arhitectura neoclasica deosebita si cu o fantana arteziana care ii incadreaza cumva frumusetea. Admiram Cladirea Partidului Comunist, aceasta si celelalte doua cladiri mari construite la stanga si la dreapta sunt foarte impresionante si domina zona intr-un mod frumos, iar in apropiere, ruinile orasului vechi, Serdica care dateaza din perioada tracica. Baile Minerale din Sofia sunt un punct de atractie pentru Sofia, aceasta fiind recunoscuta pentru izvoarele sale minerale. Cladirea a fost construita la inceputul secolului al XX-lea langa fostele bai turcesti care au fost distruse si a functionat ca baie publica pana in 1986. Timp liber in zona de promenade, pe Bulevardul Vitosha, unde terasele si magazinele sunt aliniate direct pe bulevard. Cazare in Sofia.

Ziua 2
Ziua 2. Plovdiv - Asenovgrad - Burgas - Sunny Beach - cca.410km Servim micul dejun si continuam vizitele cu Plovdiv, al doilea oras ca marime din Bulgaria, dupa Sofia, si este cunoscut drept capitala culturala a acestei tari. In 2019 a fost Capitala Europeana a Culturii si este considerat a fi cel mai vechi oras locuit constant din intreaga Europa. Admiram Amfiteatrul Roman, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice si e important de stiut ca dateaza inca din secolul al II-lea, fiind una dintre cele mai vechi constructii de pe tot teritoriul bulgaresc. Se presupune ca acesta ar fi fost ridicat in timpul domniei imparatului Domitian. Urmeaza Ruinele asezarii tracice Eumolpias - asezate in centrul vechi al orasului si care dateaza din jurul anului 5000 i Hr. Zona a fost locuita ulterior de catre romani, bizantini, turci si bulgari, fiind cunoscuta si sub numele de Dealul Rugaciunii (Nebet Tepe). Ne oprim putin in Centrul vechi din Plovdiv si ne bucuram de stradutele pavate si de atmosfera pitoreasca. Servim o cafea intr-una dintre cafenelele cochete din aceasta zona. Continuam drumul, dar, in masura timpului disponibil ne batem putin, cca 20km sa vizitam Cetatuia lui Asan, fortareata medievala, simbolul orasului si unul dintre principalele obiective turistice. Asenovgrad este o destinatie pentru turismul religios si cultura, in oras si in imprejurimi aflandu-se 5 manastiri, 15 biserici si 58 de capele, motiv pentru care, chiar din Evul Mediu, orasul a fost denumitMicul Ierusalim. Continuam traseul si ajungem in Sunny Beach/Nessebar, statiunea de la malul Marii Negre. Cazare in Sunny Beach/Nessebar.

Ziua 3
Ziua 3. Ravadinovo - Sozopol - Nessebar - Sunny Beach - cca.150km Dupa micul dejun, timp liber in statiune, sau excursie optionala la Castelul Ravadinovo si Sozopol (15 euro/pers), Ne indreptam catre Radinovo, zona unde a fost construit unul dintre cale mai frumoase castele din Europa. Castelul Ravadinovo Indragostit de vant este visul din copilarie al creatorului sau Georgi Tumpalov, care timp de aproape 25 de ani a construit piatra cu piatra singurul castel nou construit din Europa, declarat miracol arhitectural, distins cu premiul Adesign Award. Desi nu este unul istoric, castelul este una dintre cele mai mari atractii turistice de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre atat pentru localnici, cat si pentru straini. Majoritatea turistilor care au vizitat acest loc se intorc din nou si din nou, captivati de farmecul si demagia sa. Castelul a fost construit din 20.000 de tone de piatra, care este exploatata doar din muntele Strandzha.Piatra este peste tot - pe pereti, pe garduri, pe alei, dand o nota fovaarte romantica locului. Exista urme de microdiamante in piatra, ceea ce o face sa se schimbe reflexia luminii in mod magic, la fel ca in basme - dimineata are o nuanta de roz, ziua este alba, iar cand este luna plina, straluceste. Dupa ce ne-am incantat mintea si privirea cu frumusetea castelului si parcului ce-l inconjoara, facem un popas in Sozopol, statiunea-oras,pitoresc asezata pe o peninsula pietroasa cu faleza inalta, fiind cea mai veche asezare umana de pe litoralul bulgar. Se spune ca in Sozopol, anticul sculptor grec Kallatis a creat statuia lui Apollo (inalta de 13 m) care mai tarziu a fost transportata in Roma. Ne oprim apoi, la Nessebar, unde putem admira unul dintre cele mai vechi orase din Europa si care se leaga de orasul nou printr-un istm care poate fi parcurs in 10 minute de mers pe jos. Pe langa atractiile turistice, ruinele si bisericile orasului vechi, vom avea posibilitatea sa admiram stradutele inguste, pavate, casele bulgaresti din perioada renasterii, care sunt inca locuite, amfiteatrul orasului si ne vom putea relaxa la terasele de aici, sau vom putea gusta unele dintre cele mai delicioase preparate culinare traditionale. Ne intorcem la hotel pentru cina si cazare.

Ziua 4
Ziua 4. Varna - Ruse - Giurgiu - Bucuresti - cca.265km Dupa micul dejun, ne indreptam catre Varna. Oprim si vizitam Palatul Evksinograd, locuinta de vara a regilor din casa de Hesse-Battenberg, construit in perioada 1881-1900. Arhitectura exterioara a palatului este foarte similara cu cea a palatelor renascentiste franceze din secolul al XVIII-lea. Interiorul este de asemenea impresionant - sali spatioase, decor frumos, mobilier elegant englez, seminee autentice din marmura, candelabre franceze, ceasuri de perete si de emineu, incrustate cu aur, picturi rare agaate pe pereti cu tapet de matase de aur. In anul 1893 palatul Sandrovo a fost redenumit Evksinograd, noul nume vine de la numele grecesc antic al Marii Negre Evksinos Pontos. Ne indrepam catre Ruse, Portul celor saizeci de nave (Sexaginta Prista). Asa era numit orasul Ruse atunci cand a fost intemeiat de imparatul roman Vespasian in perioada 69 - 79. In zilele noastre, orasul dunarean este al cincilea ca marime din Bulgaria si cea mai importanta zona urbana din tara de pe malurile Dunarii. Facem un tur si admiram Opera Nationala, o cladire impresionanta, fondata in anul 1949, Monumentul Libertatii, un simbol pentru locuitorii urbei, fiind construit la inceputul secolului al XIX-lea de sculptorul italian Arnoldo Zocchi, apoi Primaria, o cladire cu arhitectura socialista, realizata de Alexander Georgiev Barov in anul 1985, Palatul de Justitie, construit timp de 10 ani, in perioada anilor 1929 - 1939. In fata palatului sunt sase coloane de marmura, cateva ornamente si figuri sculptate si celebra Fantana circulara din Ruse. Ne oprim pentru o scurta pauza pe celebra strada pietonala Aleksandrovska, o bijuterie a orasului, cu cladiri de patrimoniu, magazine si restaurante. Revenim spre Bucuresti, unde vom ajunge seara, in functie de trafic.



vezi mai multe

Camera Dubla
Transport Autocar Bucuresti - SOFIA
Transport Autocar iri travel SOFIA - Bucuresti

vezi mai multe

Circuite cu autocarul din Bucuresti catre Circuit 4 zile Bulgaria-Istorie, legenda si traditie, Toate locatiile, Bulgaria

Verifica tarife si disponibilitate